Selasa, 7 Mei 2013

Melayu mudah lupa ?

Tadi ke pej pos, poskan barang customer. Ramai orang. Didepan saya seorang wanita cina menunggu giliran sambil cuba tersenyum dan cuba memulakan perbualan dengan wanita melayu disebelahnya.. namun hanya dibalas senyuman kelat..

Datang seorang lelaki india, memulakan perbualan dengan wanita cina itu, dan setelah agak mesra perbualan, akhirnya wanita cina menolong untuk membayar kan bil lelaki india itu walau pun giliran lelaki india itu masih jauh. Katanya, x salah, bukan susah pun, memandangkan lelaki india itu ingin bergegas ke tempat kerjanya.

Saya duduk agak jauh dari mereka, dan dapat melihat pandangan2 berlainan makna dari wajah2 yg ada di dlm pej pos itu. Kesimpulan yang saya dapat, memang kaum Melayu tinggi EGO, kerana mereka mengaku bumi bertuah Malaysia bukan milik bangsa lain.... kasihan.... ego mereka membuat mereka lupa yang bumi Malaysia ini adalah milik Allah.... dan Allah menyuruh kita berbaik2 antara kaum yg berlainan.... untuk mengambil pelajaran.....

*saya pula, ramai yg ngeri nak berbual dengan saya sebab cuma nampak 2 biji mata saya aje....saya x salahkan mereka, mungkin mereka tidak tahu saya sedang tersenyum...... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa kata anda....

Bisnes merudum, tapi nak hati kekal bahagia, mampukah ?

Macam mana kita nak kekal rasa bahagia dengan keadaan bisnes tak menentu, lebih lagi musim pandemic ni? CA nak share cara nak rasa bahagia w...

PENAFIAN

Blog ini adalah tempat saya mencurahkan pendapat dan tidak berpihak atau menentang mana mana pihak samada dalam atau luar negara.

Blog ini hanyalah tempat saya berkongsi cerita dan memberi buah fikiran dalam perkara-perkara yang saya suka.

Jadi, tiada sesiapa berhak untuk menuntu sebarang gantirugi daripada saya kerana saya tidak berkaitan dengan mana-mana badan kerajaan atau bukan kerajaan.

Saya juga berhak mempromosi produk jualan saya yang mana ia adalah milik syarikat saya sendiri.

Terima kasih.