Selasa, 5 Mac 2013

Bahagia rumahtangga bukan kerana Hubungan Intim ?


Benar, hubungan intim bukanlah kunci kebahagian rumahtangga. bukan juga faktor mengekalkan hubungan suami isteri yang aman.

Yang paling kuat ialah saling memberi dan menerima seadanya.
Saling memahami dan bersyukur sentiasa.

Namun, tiada siapa yang boleh menafikan bahawa hubungan intim yang sihat dan ikhlas mampu menyegarkan hubungan suami isteri, dan membuatkan keadaan bahagia itu berterusan dari awal perkahwinan hingga ke akhir hayat.

Jika ia tidak begitu penting untuk mencipta bahagia, tidak pula ia dijadikan perkara yang wajib bg suami dan isteri memenuhi kehendak pasangan masing-masing.

Rasulullah SAW bersabda: ”Seorang isteri itu belum menunaikan hak Allah selagi dia tidak menunaikan hak suaminya, jika suami berhajat kepadanya sedangkan dia berada di belakang tunggangan, maka janganlah dia menolak.” (Diriwayatkan oleh al-Thabarani dengan isnad yang baik. Berkata al-Haithami : Perawi hadis ini adalah perawi al-Sahih kecuali al-Mughirah bin Muslim, beliau adalah thiqah)

Rasulullah SAW bersabda lagi : ”Jika seorang suami itu memanggil isterinya kerana berhajat kepadanya, maka pergilah kepadanya walaupun ketika itu dia sedang membakar roti.” (Diriwayatkan oleh Ahmad, al-Nasa-ie dan al-Tirmizi ; beliau berkata : hadis hasan sahih)

Dalam hadis yang lain pula, Rasulullah SAW bersabda : ”Demi jiwaku yang ditanganNya, tiada seorang lelaki yang memanggil isterinya untuk bersama, lalu dia menolak, dan suami tidur dalam keadaan marah (tidak redha) maka malaikat akan melaknatnya hingga ke subuh.” (Diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Muslim)

Dalam sirah Ummahatul Mukminin radhiyallahu ’anhunna pula, kita dapat lihat dalam sebuah hadis, ’Aisyah radhiyallahu ’anha berkata : ”Dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha : ‘Aku perlu melangsaikan beberapa hari puasa Ramadhan (yang ditinggalkan), dan tidaklah aku mengqadha’nya melainkan dalam bulan Sya’aban (kerana menyediakan diri untuk Rasulullah shallallahu ’alayhi wa sallam).” [Diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Muslim]

jadi, untuk menghangatkan suasana kamar, selalulah kita koreksi diri. Perlu mendengar dan memahami pasangan.

Ada suami tidak akan cakap terus terang, "Awak punya tuu berbau x sedap."

Tetapi, cubalah, kita betul2 bersihkan diri, dan berwangi-wangian, pasti suami akan rasa lain dan gembira.. kerana itulah kewajipan kita sebagai isteri.

Dan bagi suami pula, perlulah berhalus dalam menyatakan kekuranganyg perlu dibaiki isteri, malah sebaiknya, belikan saja produk2 baik yang boleh membuat isteri anda lebih sihat, lebih cantik, lebih wangi dan lebih berahi.

Rumahtangga kita, tanggungjawab kita. Tak perlu tunggu jadi teruk baru nak menyesal. Fikir-fikirkanlah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa kata anda....

Bisnes merudum, tapi nak hati kekal bahagia, mampukah ?

Macam mana kita nak kekal rasa bahagia dengan keadaan bisnes tak menentu, lebih lagi musim pandemic ni? CA nak share cara nak rasa bahagia w...

PENAFIAN

Blog ini adalah tempat saya mencurahkan pendapat dan tidak berpihak atau menentang mana mana pihak samada dalam atau luar negara.

Blog ini hanyalah tempat saya berkongsi cerita dan memberi buah fikiran dalam perkara-perkara yang saya suka.

Jadi, tiada sesiapa berhak untuk menuntu sebarang gantirugi daripada saya kerana saya tidak berkaitan dengan mana-mana badan kerajaan atau bukan kerajaan.

Saya juga berhak mempromosi produk jualan saya yang mana ia adalah milik syarikat saya sendiri.

Terima kasih.