Jumaat, 21 Disember 2012

Murtad berleluasa, tergugatkah iman kita ?Jika kita buat kajian tentang isu murtad, terlalu menakutkan sebenarnya bagi ibu seperti saya untuk melepaskan anak ke luar....

Tapi isu murtad ini adalah isu sepanjang zaman, sejak rasul-rasul sebelum Rasulullah dan selepas kewafatan Rasulullah SAW....

Jadi bagaimana kita nak hadapi perkara ini? Kita tak boleh putus berdoa, kita kena ajar diri kita tabah dan sabar, kena faham dan benar-benar beriman dengan kesemua rukun iman, dan sentiasa bertaubat atas dosa yang kita lakukan, kemudian sambil kita perbaiki diri kita, kita serapkan juga apa yg kita dah tahu dalam diri anak-anak,adik-adik, kawan-kawan dan sesiapa yang ada sekeliling kita.

pentingkan alQuran dari yg lain, AlQuran adalah mukjizat, jangan di sia-siakan keistimewaan yg Allah beri kepada kita, gunakanlah sebagai bekal menuju negeri akhirat. Jangan lupa dalami ilmu hadis. Dalami cara kehidupan Rasulullah.....

Bila ada masalah sentiasalah dan wajiblah kita berbalik kepada AlQuran dan hadis.

Bagi isu murtad ini, apa yang telah terjadi tak mungkin kita dapat putarkan masa untuk mengubah semuanya. Hanya panjatkan doa semoga yang belum jauh itu akan diberi hidayah dan menerima hidayah Allah itu sekaligus memperbaiki keimanan. Sesungguhnya hidayah itu hak Allah.

Jom renungkan sebahagian dari ayat-ayat dalam surah A-li 'Imraan di bawah :


Dan (ingatlah) ketika Allah mengambil perjanjian setia dari Nabi-nabi (dengan firmanNya): "Sesungguhnya apa jua Kitab dan Hikmat yang Aku berikan kepada kamu, kemudian datang pula kepada Kamu seorang Rasul yang mengesahkan apa yang ada pada kamu, hendaklah kamu beriman sungguh-sungguh kepadanya, dan hendaklah kamu bersungguh-sungguh menolongnya". Allah berfirman lagi (bertanya kepada mereka): "Sudahkah kamu mengakui dan sudahkah kamu menerima akan ikatan janjiku secara yang demikian itu?" Mereka menjawab: "Kami berikrar (mengakui dan menerimanya)". Allah berfirman lagi: "Jika demikian, maka saksikanlah kamu, dan Aku juga menjadi saksi bersama-sama kamu."

A082
Kemudian sesiapa yang berpaling ingkar sesudah mengakui perjanjian setia itu, maka mereka itulah orang-orang yang fasik.

A083
Patutkah sesudah (mengakui dan menerima perjanjian) itu, mereka mencari lain dari agama Allah? Padahal kepadaNyalah tunduk taat sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi, sama ada dengan sukarela ataupun terpaksa, dan kepadaNya lah mereka dikembalikan.

A084
Katakanlah (wahai Muhammad): "Kami beriman kepada Allah, dan kepada apa yang telah diturunkan kepada kami, dan kepada apa yang telah diturunkan kepada Nabi-nabi: Ibrahim, dan lsmail, dan Ishak, dan Yaakub, dan keturunannya, dan kepada apa yang telah diberikan kepada Nabi-nabi: Musa dan Isa, dan sekalian Nabi-nabi dari Tuhan mereka. Kami tidak membeza-bezakan seseorang pun di antara mereka, dan kepada Allah jualah kami berserah diri (Islam)".

A085
Dan sesiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka tidak akan diterima daripadanya, dan ia pada hari akhirat kelak dari orang-orang yang rugi.

A086
Bagaimana Allah akan memberi petunjuk hidayah kepada sesuatu kaum yang kufur ingkar sesudah mereka beriman, dan juga sesudah mereka menyaksikan bahawa Rasulullah (Nabi Muhammad) itu adalah benar, dan telah datang pula kepada mereka keterangan-keterangan yang jelas nyata. Dan (ingatlah), Allah tidak akan memberikan petunjuk hidayahNya kepada kaum yang zalim.

A087
Mereka itu balasannya ialah bahawa mereka ditimpa laknat Allah dan malaikatNya sekalian orang-orang (yang beriman).

A088
Mereka kekal di dalamnya, tidak diringankan azab seksa daripada mereka dan mereka pula tidak diberi tempoh atau perhatian;

A089
Kecuali orang-orang yang bertaubat sesudah (ingkar) itu, serta memperbaiki keburukan mereka, maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

A090
Sesungguhnya orang-orang yang kafir sesudah mereka beriman, kemudian mereka bertambah kufur lagi, tidak sekali-kali akan diterima taubat mereka, dan mereka itulah orang-orang yang sesat.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa kata anda....

Bisnes merudum, tapi nak hati kekal bahagia, mampukah ?

Macam mana kita nak kekal rasa bahagia dengan keadaan bisnes tak menentu, lebih lagi musim pandemic ni? CA nak share cara nak rasa bahagia w...

PENAFIAN

Blog ini adalah tempat saya mencurahkan pendapat dan tidak berpihak atau menentang mana mana pihak samada dalam atau luar negara.

Blog ini hanyalah tempat saya berkongsi cerita dan memberi buah fikiran dalam perkara-perkara yang saya suka.

Jadi, tiada sesiapa berhak untuk menuntu sebarang gantirugi daripada saya kerana saya tidak berkaitan dengan mana-mana badan kerajaan atau bukan kerajaan.

Saya juga berhak mempromosi produk jualan saya yang mana ia adalah milik syarikat saya sendiri.

Terima kasih.