Saya teringin betul nak makan kek pelangi tu... tapi tak ada sesiapa pun yang sudi buatkan...ahaks! Akhirnya, saya berusaha juga buat sendiri...... dengan resepi yang saya dapat dari sini :
http://kakzusemanisgula.blogspot.com/2011/08/rainbow-cake.html?spref=fb
BAHAN BAHAN
shortening - ni untuk sapu2 kat loyang aje..minyak pun boleh
3 cwn tepung serbaguna ( tepung gandum je )
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter - suhu bilik
2 cwn gula castor ( kurang kan skit sbb manis kek ni )
5 biji putih telor - suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar - suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu n hijau
CARA CARA
1.Ayakkan tepung, baking pwder n garam - letak tepi jap.
2.Pukul butter n gula sampai kembang n gebu2 .
3.Masukkan telur putih , pukul lagi sampai sebati n gebu .
4.Masukkan esen vanila
5.Pastu masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
6.Dah siap putar sebati .. bahagikan sama rata adunan tu dlm 6 mangkuk dan setiap mangkuk letak pewarne yang berlainan.
7.Pastu bakar satu2 gune loyang 8 inci ..jangan gune loyang besar nanti kek jadik nipis..bakar pade suhu 170c/ 180 c dlm 10 @ 15 minit..bakar sampai habis 6 loyang tu pastu sejukkan atas rak dawai..dah siap keknya..tinggal nak kasik mekap je.
8. Bole gune topping non dairy whipping cream , buttercream ,cheesecream atau apa yang kita suka.....
9.Bole jugak lapis2 kan dengan kiwi / strawberry / blueberry filling.. saya lapiskan dengan cream cheese fosting....strawberry flavor just cukup tuk lekatkan dia je... x buat lebih... hehehehe (berkat org malas, dah penat sebenornya....)
shortening - ni untuk sapu2 kat loyang aje..minyak pun boleh
3 cwn tepung serbaguna ( tepung gandum je )
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter - suhu bilik
2 cwn gula castor ( kurang kan skit sbb manis kek ni )
5 biji putih telor - suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar - suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu n hijau
CARA CARA
1.Ayakkan tepung, baking pwder n garam - letak tepi jap.
2.Pukul butter n gula sampai kembang n gebu2 .
3.Masukkan telur putih , pukul lagi sampai sebati n gebu .
4.Masukkan esen vanila
5.Pastu masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
6.Dah siap putar sebati .. bahagikan sama rata adunan tu dlm 6 mangkuk dan setiap mangkuk letak pewarne yang berlainan.
7.Pastu bakar satu2 gune loyang 8 inci ..jangan gune loyang besar nanti kek jadik nipis..bakar pade suhu 170c/ 180 c dlm 10 @ 15 minit..bakar sampai habis 6 loyang tu pastu sejukkan atas rak dawai..dah siap keknya..tinggal nak kasik mekap je.
8. Bole gune topping non dairy whipping cream , buttercream ,cheesecream atau apa yang kita suka.....
9.Bole jugak lapis2 kan dengan kiwi / strawberry / blueberry filling.. saya lapiskan dengan cream cheese fosting....strawberry flavor just cukup tuk lekatkan dia je... x buat lebih... hehehehe (berkat org malas, dah penat sebenornya....)
Cubalah buat, seronok tau ! hehehe....anak-anak saya semua suka....... makan ikut warna....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Apa kata anda....