Hari ni, tekak ni teringin nak makan laksa Johor. Apa lagi, pergi pasar, dan dapatkan bahan-bahan. Yang menyedihkan, hampir-hampir tak ada mee spaghetti nya. Bahan semua dah cukup, kalau tak ada mee, nak makan dengan apa, kan? Okay, Jom kita masak!
BAHAN-BAHAN :
Kari ikan (saya guna adabi)
1 1/2 biji santan kelapa sederhana pekat
2 kuntum bunga kantan
2 keping asam keping
Kerisik dari 1/2 biji kelapa.
Sedikit kayu manis, cengkih dan bunga lawang untuk menumis.
BAHAN KISAR :
Bawang besar : 2-3 biji
bawang putih : 2-3 biji
Halia :4-5 cm (agak2 lah ya..)
Lengkuas : 3-4 cm (pun agak2 lah
Serai : 2 batang
Lada kering : 15 - 20 helai (ikut selera pedas anda)
Ikan tenggiri : Lebih kurang 1/2 kilo lebih di rebus (boleh guna ikan kembung/parang) kemudian di kisar selepas dibuang tulang.
*Saya suka ikan tenggiri putih sebab rasanya yang sedap dan mudah nak asingkan tulang.
Mee spaghetti
BAHAN HIASAN / TAMBAHAN
Timun - di hiris
Telur - direbus
Cili merah - dihiris
Daun kesum - dihiris
Sambal belacan
CARA-CARA :
- Tumis bahan kisar tadi dengan minyak yang cukup. Jangan lupa masukkan kayu manis dan kawan-kawannya.
- Setelah naik bau, masukkan kari, lebih kurang 1 cawan atau lebih. Kalau anda letak lebih, kuah boleh jadi pekat. Tumis sehingga garing / naik bau karinya.
- Masukkan bunga kantan yang telah dipotong empat.
- Masukkan ikan yang telah di rebus. Kacau hingga rata.
- Masukkan santan.
- Setelah mendidih, masukkan bahan perasa seperti garam, gula dan perisa. (saya guna sos tiram)
- Masukkan kerisik.
- Masukkan asam keping.
- Setelah mendidih dan cukup rasa, bolehlah dihidang.
thanks ye utk resepi tu...
BalasPadamiols ambik ye resepi tu! :D
dipersilakan.......:)
BalasPadam