Rabu, 25 Mei 2011

UDANG GALAH MASAK LEMAK CILI PADI

Udang hasil aktiviti memancing suami terchenta.......



Udang galah : di goreng dahulu (gaul dengan garam dan serbuk kunyit)

Santan sederhana pekat (saya sekarang suka guna santan kotak : Cap Ayam, dan bancuh dengan air ikut kepekatan yang saya nak.)
Serai : dititik
Minyak untuk menumis
Asam jawa : diperah dengan 1/2 cawan air.

Bahan kisar :

Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Cili padi
Halia

Garam, gula, sos tiram @ serbuk perasa yang anda suka.

Semua bahan-bahan tu agak2 lah nak banyak mana, ikut udang yang ada atau banyak mana kuah yang kita nak.

Panaskan minyak dan tumis serai.
Tumiskan bahan yang dikisar
Bila sudah naik minyak dan bau, masukkan santan, dan tunggu hingga mendidih.
Masukkan bahan perasa seperti garam, dan sos tiram secukup rasa. Gula tidak perlu terlalu banyak, nanti merosakkan rasa manis udang. Cukuplah satu sudu teh.
Masukkan  perahan asam jawa.
Masukkan udang yang telah digoreng. Biarkan mendidih.

Siap untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa kata anda....

Bisnes merudum, tapi nak hati kekal bahagia, mampukah ?

Macam mana kita nak kekal rasa bahagia dengan keadaan bisnes tak menentu, lebih lagi musim pandemic ni? CA nak share cara nak rasa bahagia w...

PENAFIAN

Blog ini adalah tempat saya mencurahkan pendapat dan tidak berpihak atau menentang mana mana pihak samada dalam atau luar negara.

Blog ini hanyalah tempat saya berkongsi cerita dan memberi buah fikiran dalam perkara-perkara yang saya suka.

Jadi, tiada sesiapa berhak untuk menuntu sebarang gantirugi daripada saya kerana saya tidak berkaitan dengan mana-mana badan kerajaan atau bukan kerajaan.

Saya juga berhak mempromosi produk jualan saya yang mana ia adalah milik syarikat saya sendiri.

Terima kasih.