Khamis, 3 Mac 2011

UNTUK PENGETAHUAN UMAT ISLAM. PENTING !

Berapa ramai di kalangan kita yang kenal dengan Mustafa Kamal Attartuk ? Sekurang-kurangnya pernah mendengar namanya walau sekali ? Fakta tentang Kamal Attartuk ini banyak yang tidak tahu. Ada yang menyangka bahawa dia adalah pembantu ulama dunia....... Ada juga yang menyangka dialah Bapa pemodenan Islam....Kita tidak boleh menyanjung nama ini, dan jadikan tauladan dengan membaca sejarah nya disini. Artikel ini saya perolehi dari BLOG CINA-ISLAM. SEBAGAI UMAT ISLAM YANG BERTANGGUNGJAWAB, MESTI BACA SAMPAI HABIS. 

Mustafa Kemal Atatürk 1881-10 November 1938 adalah pengasas Republik Turki . Beliau merupakan pegawai tentera, pemimpin revolusi, negarawan dan presiden Turki yang pertama..

Beliau adalah komander tentera yang berjaya dan berkhidmar sebagai panglima tentera semasa Pertempuran Gallipoli iaitu ketika Perang Dunia I. Angkatan tentera pimpinan beliau berjaya merampas kembali wilayah Anatolia dan Palestin

Ketika itu Empayar Ottoman / Uthmaniyah sedang dikoyak-koyak oleh Tentera Bersekutu. Mujurlah Mustafa Kemal telah memimpin pergerakan kebangsaan Turki menghadapi Perang Kemerdekaan Turki.

Beliau telah memindahkan ibu negara Turki dari Istanbul ke Angora yang kini dikenali sebagai Ankara.

Mustafa Kemal telah membentuk semula aspek kehidupan rakyat Turki agar sesuai dengan tuntutan semasa yang kemudian dipangil ideologi Kemalist. Ideologi ini bertujuan menyediakan Turki ke arah negara moden, demokratik dan negara sekular , positif dan bertindak rasional.

Beliau memerintah dari tahun 1918 hingga 1934. Beliau adalah seorang negarawan yang berkebolehan dalam bidang politik. Memeperkenalkan sistem politik sekularisme, beliau ‘berjaya’ meruntuhkan empayar Turki Uthmaniyyah. Mustafa Kamal Ataturk meninggal dunia pada tahun 1938 dan telah dikebumikan di sebuah makam di Ankara iaitu ibu negaranya.


Dosa Mustafa Kemal

1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt/ROK.
2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai tali leher dan topi (sesuai dengan kehendak barat)
3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di sebuah parti umum yang pertama di Ankara.
4. Beliau pernah menegaskan bahawa “negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden”
5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.
6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki
7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.
8. Mengambil arkitek-arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki. Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya diseluruh bandar Turki.
9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.
10. Agama Islam juga dibuang sebagai Agama Rasmi negara.
11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan
12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.
13. Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.
14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.
15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.
16.. Membatalkan undang-undang waris,faraid secara islam
17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.
18. Mengganggap dirinya tuhan sama seperti firaun. Berlaku peristiwa apabila salah seorang askarnya ditanya “siapa tuhan dan dimana tuhan tinggal?” oleh kerana takut, askar tersebut menjawab ‘Kamal Atartuk adalah tuhan” beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.


KEMATIAN KAMAL ATARTUK YANG MENYEKSAKAN
Di saat kematiannya, Allah telah datangkan beberapa penyakit kepada beliau sehingga beliau rasa terseksa dan tak dapat menanggung seksaan dan azab yang Allah berikan di dunia.

Antaranya ialah:
1. Didatangkan penyakit kulit hingga ke kaki di mana beliau merasa gatal-gatal seluruh badan.
2. Sakit jantung
3. Penyakit darah tinggi
4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksa diarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24jam. Pembantu-pembantunya juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais di dalam selimut untuk menyejukkan beliau.
Maha suci Allah, buat macam mana pun rasa panas tak hilang-hilang. Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu. Oleh kerana tidak tahan mendengar jeritan, mereka-mereka yang bertanggung jawab telah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan beliau akan merasa sejuk.

Allah itu Maha Besar, panasnya tak juga hilang! Pada 26 september 1938, beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas lalu dia sedar selepas itu tetapi beliau hilang ingatan.

Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggal dunia. Sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau. Mayat ini diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliau datang meminta ulama-ulama Turkimemandikan, mengkafankan dan menyembahyangkannya .

Tidak cukup dari itu, Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Bila mayatnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya( susah jenazahnya hendak masuk ke liang lahad). Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke alam muzium yang diberi nama EtnaGrafi di Ankara selama 15 tahun (sehingga tahun 1953).

Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanam semula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi tak menerimanya. Habis ikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukit ditanam dalam satu binaan marmar beratnya 44 ton. Mayatnya ditanam di celah-celah batu marmar.

Apa yang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telah mengatakan bahawa “jangan kata bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Atartuk!” Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.
 
BOLEH BACA JUGA LANJUTAN DI SINI : 
 
http://www.mesra.net/forum/index.php?showtopic=65380&pid=4774965&start=0&#entry4774965
 
 
Pssstt....Kalau tak silap, dalam buku sejarah sek menengah dulu, ceritanya lain......huhu....... jangan mudah terpedaya, mari kita gali sehingga tahu kisah sebenar....lihatlah apa dah jadi pada Turki, Semoga Allah selamatkan umat Muhammad di Malaysia....Amin... 

9 ulasan:

 1. wah..macam imbau balik zaman skolah dlu hehehe..dlu time sejarah main2 huhu..tima kasih ayu, rajin cari fakta padal nih..

  BalasPadam
 2. pn kutu : always welcome

  k no : a'ah kan, masa sekolah dulu banyak tido time sejarah, hehehe....bila baca sekarang, baru tahu benda ni penting....

  BalasPadam
 3. lebih baik tumpukan pada sejarah negara kita sendiri. :)

  Salam Blogwalking dari Dakjaat
  ADMIN BLOGGER'S MALAYSIA (FB)

  BalasPadam
 4. sejarah negara pun banyak yg tersembunyi, kena buat research sdri... kita sebagai umat islam kena kenal pasti ciri2 musuh islam, kisah sejarah ini jadikan panduan dan pedoman.....

  BalasPadam
 5. thanx. nice info. dia seorang nasionalis tegar sehingga berjaya membebaskan negaranya tetapi menyisihkan agama dalam perjuangan nasionalnya, itu yang silap. jika pejuang sepertinya itu tak memisahkan agamnya, beliaulah pejuang sejati. seorang lagi tokoh dari turki, keterbalikan dari attaturk, adnan oktar

  BalasPadam
 6. thanx. nice info. dia seorang nasionalis tegar sehingga berjaya membebaskan negaranya tetapi menyisihkan agama dalam perjuangan nasionalnya, itu yang silap. jika pejuang sepertinya itu tak memisahkan agamnya, beliaulah pejuang sejati. seorang lagi tokoh dari turki, keterbalikan dari attaturk, adnan oktar

  BalasPadam
 7. ye, lagipun, dia sudah menolak islam dari dia kecil lagi.......jelas dia memang tidak berjuang untuk islam..... tq AkuMuzikFilem

  BalasPadam
 8. buy facebook likes
  get facebook likes

  http://islandora.ca/node/406 http://www.esncagliari.it/content/pickup-arrangement-form
  buy facebook likes buy facebook likes get facebook likes
  i know how to delete browsing history but i don't know how to stop my computer automatically filling in web addresses when i start typing. i am using windows and internet explorer! please help. also does anyone know of an good free anti virus software out there? Thanks for your help!

  get facebook likes facebook likes [url=http://1000fbfans.info]buy facebook likes [/url] get facebook likes

  BalasPadam

Apa kata anda....

Bisnes merudum, tapi nak hati kekal bahagia, mampukah ?

Macam mana kita nak kekal rasa bahagia dengan keadaan bisnes tak menentu, lebih lagi musim pandemic ni? CA nak share cara nak rasa bahagia w...

PENAFIAN

Blog ini adalah tempat saya mencurahkan pendapat dan tidak berpihak atau menentang mana mana pihak samada dalam atau luar negara.

Blog ini hanyalah tempat saya berkongsi cerita dan memberi buah fikiran dalam perkara-perkara yang saya suka.

Jadi, tiada sesiapa berhak untuk menuntu sebarang gantirugi daripada saya kerana saya tidak berkaitan dengan mana-mana badan kerajaan atau bukan kerajaan.

Saya juga berhak mempromosi produk jualan saya yang mana ia adalah milik syarikat saya sendiri.

Terima kasih.