Khamis, 17 Mac 2011

KIAMAT?! BETUL KE TAKUT ?

Betul ke kita takut dengan KEDATANGAN KIAMAT ? Lihatlah kepada diri kita. Di pagi hari, kita bangun dan bergegas bersiap untuk mencari rezeki, meneruskan urusan duniawi. Pulang di waktu hampir maghrib, mempersiapkan urusan nafu : makan, tidur, berehat, bergaul bersama pasangan, ada yang berparti, dan bila letih dan penat, terus tidur hingga menyambung semula rutin di hari berikutnya.


Pernahkah kita duduk, dalam sehari, menghayati ayat-ayat Al-Quran, menghayati KEESAAN ALLAH, menghayati kelalaian kita sebagai hambanya, dan menghayati bagaimana matinya kita dan apa yang kita bawa sebagai bekalan untuk menghadapNYA.


Cuba kita sama-sama renungkan ayat di bawah. Petikan dari terjemahan beberapa surah yang ada di dalam mukjizat yang sangat mulia.


Al- Qori’ah

(1)Hari Kiamat, (2) apakah hari Kiamat itu? (3) Tahukah kamu apakah hari Kiamat itu? (4) Pada hari itu manusia seperti anai-anai yang bertebaran, (5) dan gunung-gunung seperti bulu yang dihambur-hamburkan. (Al Qori’ah 1-5)

Al- Zalzalah
(1) Apabila bumi digoncangkan dengan goncangannya (yang dahsyat), (2) dan bumi telah mengeluarkan beban-beban berat (yang dikandung) nya, (3) dan manusia bertanya: “Mengapa bumi (jadi begini)?”,(4) pada hari itu bumi menceritakan beritanya, (5) karena sesungguhnya Tuhanmu telah memerintahkan (yang sedemikian itu) kepadanya. (Al Zalzalah 1-5)

Al - Infitar
(1) Apabila langit terbelah, (2) dan apabila bintang-bintang jatuh berserakan, (3) dan apabila lautan dijadikan meluap, ( Al Infitar 1-3)

At - Takwir
(1) Apabila matahari digulung, (2) dan apabila bintang-bintang berjatuhan, (3) dan apabila gunung-gunung dihancurkan, (4) dan apabila unta-unta yang bunting ditinggalkan (tidak diperdulikan), (5) dan apabila binatang-binatang liar dikumpulkan, (6) dan apabila lautan dipanaskan, (At Takwir 1-6)


Ada lagi beberapa surah lain yang menceritakan hal kiamat dan kebangkitan. Peristiwa tsunami yang berlaku dalam era millimeum ini sudah cukup merisaukan umat manusia. Namun, mereka masih menjalani kehidupan seperti orang yang tidak kisah. Saya bukan maksudkan kita mesti 24 jam duduk di tikar sejadah tanpa menghiraukan tanggungjawab sebagai ibu bapa, anak, guru, pelajar dan lain-lain. Maksud saya, kesedaran rohaniah masih terlalu sikit di kalangan umat islam.


Malaysia nampak aman. Tapi, amankah ISLAM sekarang ?

Sedarkah kita, perbalahan antara yahudi dan islam semakin memuncak ? Sedarkah kita, peperangan sesama saudara islam juga semakin teruk ? Sedarkah kita, kita tidak boleh memandang kosong tanpa mengusahakan apa-apa? Bukankah itu semua termasuk antara peristiwa sebelum kiamat ?

Oh! Apa yang boleh kita buat! Kita bukan pemimpin dunia! Kita tidak berkuasa ! - kata sebilangan besar umat islam sekarang.

Apa yang boleh kita buat ? Kita mesti tanamkan dalam diri kita, anak-anak kita, rasa rindukan Allah, tanamkan keimanan yang kukuh dalam diri keluarga kita. Keazaman sebagai seorang islam yang sedar akan kebenaran ISLAM.

Kita harus jadikan diri kita seorang yang benar-benar ISLAM! Bukan islam kerana keturunan atau islam kerana nama ! Anak-anak kecil yang belum tahu apa-apa, sempatkah kita membantu mereka kelak di penghujung dunia jika kita ditakdirkan mati dulu ? Bila kita nak bekalkan mereka secukupnya untuk menghadapi dunia kala kita sudah tiada, jika tidak bermula dari sekarang ? 

Ya, kita hantar mereka belajar mengaji, ke sekolah agama dan tusyen. Tapi pernahkah kita cuba selami, apa yang mereka faham tentang ISLAM sebenarnya.

Saya jadi takut hendak menghantar anak ke sekolah sebenarnya. Jika saya mampu, ingin sekali saya membiarkan mereka belajar di rumah dan menduduki peperiksaan besar bila perlu. Sya takut, kerana saya sendiri masih lemah dalam memupuk iman yang kental dalam jiwa saya, bagaimana pula anak-anak saya menghadapai cabaran di dunia luar ?

Video gadis bertudung meperlekehkan zikir, anak muda memperolok-olokkan solat, imej bertudung tetapi berskirt, bertudung untuk melawa tetapi bukan kerana kesedaran aurat, penuh bila ada ujibakat nyanyian, di panggung wayang berpasang-pasangan dari unIversiti dan kolej.

Saya mula takut. Bagaimanakah golongan ini menghadapi hari kiamat ? Adakah mereka dari golongan yang tidak percaya kepada hari kiamat ? Na'uzubillah.......... Semoga Allah tabahkan hati orang yang beriman dan Semoga Allah memberi hidayah kepada mereka-mereka yang telah lalai. Semoga Allah membantu saya dan semua umat islam menghadapi dugaannya dengan kesabaran dan keimanan. AMIN .

Saya ingin berkongsi nasyid di bawah, yang akan membuat saya menangis, menggigil ketakutan setiap kali mendengar dan menghayatinya. Kita selalu leka-dan lalai. Kita kena cari sesuatu yang membuat kita selalu tersedar dan bangkit, dan sesuatu itu ialah Al-Quran.


Pengaduan Kepada Tuhan
Album : Yang Dirindu
Munsyid : Nadamurni
http://liriknasyid.com

Tuhan Kau telah memberitahu kami
Tentang peristiwa akhir zaman
Peristiwa di zaman kami ini
Melalui lidah NabiMu

Di zaman ini ikhtilaf banyak terjadi
Firqah sesat tujuh puluh dua banyaknya
AlQuran dijadikan barangan dagangan
Isinya sudah tidak dihiraukan

Tuhan kekasihMu memberitahu
Dunia dijadikan barang yang diburu
Muslimin diseksa dan dihina
Oleh tangan-tangan kafir durjana

Tuhan NabiMu terus bermadah
Ilmu Akhirat ditinggalkan orang
Ilmu dunia dijadikan rebutan
Perempuan-perempuan dijadikan hiasan

Rumah-rumah syaitan penuh riang
Rumah-rumah Tuhan kosong dan lengang

Tuhan yang paling menakutkan
NabiMu pernah bersabda
Di akhir zaman yang paling jahat
'Ulama yang memandang dunia
Tabi'atnya busuk bak bau bangkai
Siapa tercium kan mati jiwanya

Tuhan NabiMu menyambung lagi
Terhadap peristiwa akhir zaman
Perempuan hilang malunya
Anak tidak hormati ibu bapa
Bahkan keduanya dijadikan kuli
Atau sudah tidak dipeduli

Tuhan penutup kata kami ceritakan
Dari lidah Nabi kekasihMu
Rezeki yang halal susah dicari
Ibarat mencari berlian berharga
Tuhan kekasihMu menjanjikan
Kedatangan mujaddid baru

Muslimin nasibnya akan terbela
Rumah-rumah Tuhan penuh riang
Rumah-rumah syaitan akan musnah
Perempuan-perempuan akan dilindungi
Anak-anak soleh dan solehah
Kebenaran kan pasti terbukti

3 ulasan:

  1. walaupon dah tau kiamat makin hampir, tp manusia masih lalai ngan keseronokan dunia kn.. termasok diri aku ne :)

    BalasPadam
  2. betul tu apa yg dikatakan oleh topimagine...

    BalasPadam
  3. top imagine & kak no : ye, kita memang mudah lalai, jom saling ingat mengingatkan!

    BalasPadam

Apa kata anda....

Bisnes merudum, tapi nak hati kekal bahagia, mampukah ?

Macam mana kita nak kekal rasa bahagia dengan keadaan bisnes tak menentu, lebih lagi musim pandemic ni? CA nak share cara nak rasa bahagia w...

PENAFIAN

Blog ini adalah tempat saya mencurahkan pendapat dan tidak berpihak atau menentang mana mana pihak samada dalam atau luar negara.

Blog ini hanyalah tempat saya berkongsi cerita dan memberi buah fikiran dalam perkara-perkara yang saya suka.

Jadi, tiada sesiapa berhak untuk menuntu sebarang gantirugi daripada saya kerana saya tidak berkaitan dengan mana-mana badan kerajaan atau bukan kerajaan.

Saya juga berhak mempromosi produk jualan saya yang mana ia adalah milik syarikat saya sendiri.

Terima kasih.