Khamis, 7 Oktober 2010

UDANG MASAK SAMBAL GODREL (SAMBAL TUMIS CILI API)

Selalu anak-anak suka makan udang goreng kunyit. Saya dah lama tak makan udang sambal godril nih. Laku! Cubalah! Sesuai untuk orang yang suka pedas!

Masih dalam kuali. (haha..cantiknya kuali saya ye!)


BAHAN-BAHAN:

1 kg Udang dikopek kulitnya (saya suka tinggalkan ekornya)

Bahan Kisar :

2 Biji Bawang besar
3 biji Bawang putih
2 genggam Lada cili api hijau

1 Biji Bawang besar - dihiris
1/2  sudu asam jawa diperah dengan 1 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam
Gula
Sos tiram


  1. Tumiskan bahan kisar ke dalam minyak yang telah panas
  2. Bila sudah naik minyak, masukkan galam gula secukup rasa.
  3. Masukkan perahan asam jawa dan 1 sudu makan sos tiram.
  4. Masukkan udang.
  5. Bila udang dah separuh masak, masukkan bawang hiris.
  6. Bila bawang hiris sudah lembut, tutup api dan sedia untuk di hidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa kata anda....

Bisnes merudum, tapi nak hati kekal bahagia, mampukah ?

Macam mana kita nak kekal rasa bahagia dengan keadaan bisnes tak menentu, lebih lagi musim pandemic ni? CA nak share cara nak rasa bahagia w...

PENAFIAN

Blog ini adalah tempat saya mencurahkan pendapat dan tidak berpihak atau menentang mana mana pihak samada dalam atau luar negara.

Blog ini hanyalah tempat saya berkongsi cerita dan memberi buah fikiran dalam perkara-perkara yang saya suka.

Jadi, tiada sesiapa berhak untuk menuntu sebarang gantirugi daripada saya kerana saya tidak berkaitan dengan mana-mana badan kerajaan atau bukan kerajaan.

Saya juga berhak mempromosi produk jualan saya yang mana ia adalah milik syarikat saya sendiri.

Terima kasih.