Khamis, 7 Oktober 2010

KEK SARANG SEMUT - KUKUS, SEDAP!

Kek ini memang sedap. Baru semalam saya cuba masak sebaik pulang dari kerja. Kebetulan semua bahan-bahan yang diperlukan adalah bahan yang sentiasa ada stok di dapur saya tu. Hasilnya memang memuaskan!
 BAHAN-BAHANNYA

2 CAWAN GULA PASIR
3 SUDU MAKAN MENTEGA
2 CAWAN AIR

7 BIJI TELUR
1 TIN (390g) SUSU MANIS
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SUDU MAKAN SODA BIKARBONAT
1 SUDU TEH ESEN ROS


  1. Masak/sangan gula hingga hangus, kemudian masukkan air. (hati-hati, ia akan meletup-letup)
  2. Masukkan mentega, Masak hingga mendidih kemudian tutup api dan biarkan sejuk.
  3. Pukul telur hingga kembang di dalam satu bekas lain.
  4. Masukkan susu dan pukul rata.
  5. Masukkan tepung dan soda bikarbonat. Pukul lagi.
  6. Masukkan gula hangus dan pukul lagi.
  7. Masukkan esen ros dan kacau rata.
  8. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapis dengan kertas minyak.
  9. Tutup dengan aluminium foil untuk mengelakkan air kukusan terkena kek.
  10. Kukus selama 1 1/2 jam.
Cubalah resepi ini. Sangat mudah dibuat dan sedap rasanya. 
Terima kasih kepada janetnorliah2001.blogspot.com.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa kata anda....

Bisnes merudum, tapi nak hati kekal bahagia, mampukah ?

Macam mana kita nak kekal rasa bahagia dengan keadaan bisnes tak menentu, lebih lagi musim pandemic ni? CA nak share cara nak rasa bahagia w...

PENAFIAN

Blog ini adalah tempat saya mencurahkan pendapat dan tidak berpihak atau menentang mana mana pihak samada dalam atau luar negara.

Blog ini hanyalah tempat saya berkongsi cerita dan memberi buah fikiran dalam perkara-perkara yang saya suka.

Jadi, tiada sesiapa berhak untuk menuntu sebarang gantirugi daripada saya kerana saya tidak berkaitan dengan mana-mana badan kerajaan atau bukan kerajaan.

Saya juga berhak mempromosi produk jualan saya yang mana ia adalah milik syarikat saya sendiri.

Terima kasih.