BAHAN2
1 ekor ikan parang (boleh ditukar dengan ikan selar kuning, ikan kembung, ikan cermin dll)
1 kuntum bunga kantan
asam jawa
air (lebih kurang 1.5 – 2 liter)
DI KISAR
15 – 25 helai cili kering (ikut suka pedas ke tak)
1 biji bawang merah (besar) – boleh juga tukar dengan 6-10 biji bawang kecil
2-4 biji bwg putih
sedikit halia
sedikit ibu kunyit
CARA2
1. Masukkan bahan yang dikisar bersama air ke dalam periuk. Rebus hingga mendidih.
2.Masukkan ikan dan bunga kantan yang telah di potong.
3.Bila sudah mendidih, masukkan bahan perasa( garam, serbuk perasa @ sos tiram, sedikit gula)
4.Kemudian perah satu sudu besar asam jawa dengan satu cawan air. Masukkan ke dalam rebusan tadi.
5.Biarkan ia mendidih sekali lagi. Siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Apa kata anda....