Selasa, 28 September 2010

ASAM REBUS IKAN PARANG

BAHAN2
1 ekor ikan parang (boleh ditukar dengan ikan selar kuning, ikan kembung, ikan cermin dll)
1 kuntum bunga kantan
asam jawa
air  (lebih kurang 1.5 – 2 liter)
DI KISAR
15 – 25 helai cili kering (ikut suka pedas ke tak)
1 biji bawang merah (besar) – boleh juga tukar dengan 6-10 biji bawang kecil
2-4 biji bwg putih
sedikit halia
sedikit ibu kunyit
CARA2
1. Masukkan bahan yang dikisar bersama air ke dalam periuk. Rebus hingga mendidih.
2.Masukkan ikan dan bunga kantan yang telah di potong.
3.Bila sudah mendidih, masukkan bahan perasa( garam, serbuk perasa @ sos tiram, sedikit gula)
4.Kemudian perah satu sudu besar asam jawa dengan satu cawan air. Masukkan ke dalam rebusan tadi.
5.Biarkan ia mendidih sekali lagi. Siap untuk dihidang.
Image0423Image0416Image0417Image0418Image0419

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa kata anda....

Bisnes merudum, tapi nak hati kekal bahagia, mampukah ?

Macam mana kita nak kekal rasa bahagia dengan keadaan bisnes tak menentu, lebih lagi musim pandemic ni? CA nak share cara nak rasa bahagia w...

PENAFIAN

Blog ini adalah tempat saya mencurahkan pendapat dan tidak berpihak atau menentang mana mana pihak samada dalam atau luar negara.

Blog ini hanyalah tempat saya berkongsi cerita dan memberi buah fikiran dalam perkara-perkara yang saya suka.

Jadi, tiada sesiapa berhak untuk menuntu sebarang gantirugi daripada saya kerana saya tidak berkaitan dengan mana-mana badan kerajaan atau bukan kerajaan.

Saya juga berhak mempromosi produk jualan saya yang mana ia adalah milik syarikat saya sendiri.

Terima kasih.