Wednesday, May 25, 2011

UDANG GALAH MASAK LEMAK CILI PADI

Udang hasil aktiviti memancing suami terchenta.......



Udang galah : di goreng dahulu (gaul dengan garam dan serbuk kunyit)

Santan sederhana pekat (saya sekarang suka guna santan kotak : Cap Ayam, dan bancuh dengan air ikut kepekatan yang saya nak.)
Serai : dititik
Minyak untuk menumis
Asam jawa : diperah dengan 1/2 cawan air.

Bahan kisar :

Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Cili padi
Halia

Garam, gula, sos tiram @ serbuk perasa yang anda suka.

Semua bahan-bahan tu agak2 lah nak banyak mana, ikut udang yang ada atau banyak mana kuah yang kita nak.

Panaskan minyak dan tumis serai.
Tumiskan bahan yang dikisar
Bila sudah naik minyak dan bau, masukkan santan, dan tunggu hingga mendidih.
Masukkan bahan perasa seperti garam, dan sos tiram secukup rasa. Gula tidak perlu terlalu banyak, nanti merosakkan rasa manis udang. Cukuplah satu sudu teh.
Masukkan  perahan asam jawa.
Masukkan udang yang telah digoreng. Biarkan mendidih.

Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda....