Tuesday, May 31, 2011

BARBICAN KATA MEREKA HALAL

MAAF JIKA ENTRI SAYA DULU ADA MENYINGGUNG SESIAPA. Sepatutnya MAIJ lebih pantas dedahkan jenama minuman sebenar supaya pengguna tidak berasa was-was lagi. Tak pasal-pasal pihak yang tak terbabit mendapat tempias.


KUALA LUMPUR: “Sebagai seorang Islam tidak mungkin kami menjual minuman tidak halal kepada saudara seagama,” kata Pengarah Suria Wholesaler Sdn Bhd, Ahmad Al Yateem, pengedar minuman malta berjenama Barbican yang dikaitkan dengan bir halal yang kini dipersoalkan kandungan alkohol di dalamnya.
Ahmad berkata, jualan Barbican yang sudah berada dalam pasaran tempatan sejak enam tahun lalu terjejas teruk sejak timbul isu minuman bir halal mempunyai kandungan alkohol sehingga 0.5 peratus melebihi kadar yang dibenarkan untuk pengguna Islam.
Menurutnya, Barbican tidak pernah dilabelkan sebagai bir halal selama ini sebaliknya hanya minuman malta berperisa buah-buahan.
“Bagaimanapun sejak isu itu timbul banyak media menggunakan gambar Barbican sehingga mengelirukan pengguna.
“Saya ingin tegaskan Barbican tidak mengandungi alkohol malah anda boleh temui minuman ini dijual di Masjidil Haram di Makkah untuk umat Islam di sana,” katanya.
Ahmad berkata, Barbican dikeluarkan syarikat Aujan Industries Co yang berpusat di Dubai dan dipasarkan di seluruh negara Arab selain Asia serta Eropah untuk pengguna Islam.
“Kami mempunyai sijil daripada Kementerian Kesihatan Dubai, sijil untuk eksport dan sijil halal daripada Islamic Food Research Centre Malaysia & Asia Region (IFRC Asia). Kami sama sekali tidak menjual minuman yang mengandungi alkohol kepada umat Islam.
Dia bagaimanapun mendakwa isu itu mungkin timbul disebabkan persaingan berikutan Barbican semakin menjadi pilihan umat Islam di negara ini.
“Saya tidak tahu sama ada minuman yang dikatakan bir halal yang dijual di sini mengandungi alkohol atau tidak tetapi apabila ada pihak mengaitkan dakwaan itu dengan Barbican sudah tentu ia menjejaskan perniagaan kami.
“Isu ini mungkin juga disebabkan persaingan namun saya tidak mahu menuduh sesiapa dan pada masa sama saya juga merancang untuk bertemu pihak Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) bagi menyelesaikan kekeliruan ini,” katanya.
“MAIJ akan mendedahkan Bir ‘Halal’ Selasa ini – Pengarah JAIJ”

Saya syorkan pengeluar BARBICAN ni tukar packaging..... biar lain sikit daripada minuman beralkohol. Mungkin boleh tukar nama sekali...... tak selesa nakk menyebut BARBICAN tu....... Tak tahulah orang lain....

sumber

4 jiwa yang tenang:

  1. sokong2 ... harus tukar nama dan botol.. pasal bila sebut ala2 bunyi macam arak jugak..

    ReplyDelete
  2. ho yeah..
    naseb halal..
    pasni ley minum lg air ni...
    hehe..:D

    ReplyDelete
  3. halila : tu la pasal kan..... tak best nak sebut...

    aQi : amboi, sukanya dia....

    ReplyDelete
  4. macam2 sekarang ni.. takut aihh

    aiippp.. aippp.. Nadh datang melawat.. salam lwat, salam ziarah dari Nadh..

    Nadh nak kongsi cerita 100 Letters of LOVE
    . baru ciap ja ni. rajin kalau komen ya. Nadh baru belajar buat cerita ni.. :) Mungkin dengan teguran sahabat semua dapat improve skill menulis Nadh. Maceh ya. :)

    ReplyDelete

Apa kata anda....