Saturday, December 18, 2010

DULU AKU NAKAL



Baru pertama kali melawat blog En. Ben Ashaari nih, sangat senior berbanding saya dan sgt tertarik ngan segmen yang baru diwar-warkan ni. Jadi, sy join jugak lah! Meh, nak cerita sikit, berapa nakalnya saya masa sekolah....

Sekolah Tadika Felda Ulu Tebrau (1987)
Sekolah Rendah Kebangsaan Felda Ulu Tebrau (1988-1993)
Sekolah Menengah Convent Bukit Nanas (1994 - 1998)

Oky, zaman sekolah tadika lagi saya dah nakal. Cikgu saya nama dia Cikgu Yati. Kalaulah saya jumpa semula gambar masa di tadika dulu, Mesti sy add kan di sini. Di tadika saya dulu, ada satu rumah replika, rumah kayu, kecik je, boleh la duduk sorang dalam rumah tu, tapi duduklah. Memang geng saya je biasanya dapat main kat situ. Bila cuti, saya dan geng semua sanggup jalan kaki, masuk tadika ikut parit. (Tak senonoh betul, anak sapa tu?Kih3) Nak main buaian !

Sekolah rendah, saya agak popular, sebab masa darjah satu, akhir tahun, dapat 4 anugerah. Mak orang lain jeles dengan mak saya. (Mak suka lah tu). Lepas tu, ramai la yang kenal saya. Tapi, bila darjah satu ada seorang kawan yang berjiran dan salah seorang kawan baik jugaklah masa tu, tak puas hati dengan pencapaian saya, dia dengan hebatnya meningkatkan pencapaian dia, dan mulai darjah dua, sampai darjah 6, dialah no 1 di sekolah. (Saya, relaks jer.....baguslah, dia kawan saya, tumpang gembira la kan) Sekarang dia dah jadi doktor yang berjaya - dr yus.

Cikgu-cikgu zaman saya sekolah dulu (terima kasih cikgu sahak atas gambar ihsan  nih)
Sekolah rendah saya baik je. Tiap-tiap tahun masuk pertandingan melukis. Saya suka sangan seni. Kuiz, macam-macam kuiz saya masuk. Jadik tikus pun pernah! (Three blind mouse....) Kebanyakkannya, berjaya menjadi johan ! Best gak dulu2, kan!


Okay, Sekolah menengah, lepas UPSR, saya masuk Asrama Semai Bakti Felda, di Lembah Keramat, Kuala Lumpur,
Pintu Pagar Depan (Stay sini sampai ting 3 je, lepas tu kaka saya pindah ke KL,  jadi saya duduk dengan kaka saya sampai tingk 4, tetiba, abang ipar saya tukar kerja ke JB, saya tinggal dengan pakcik Tawil saya di Ampang)
dan bersekolah di Sekolah Menengah Convent Bukit Nanas. Saya memang sangat seronok diberi peluang bersekolah di situ. Masa tu, prinsipel kami, Puan Vimala Mattews.


Tingkatan 1-3

Saya ditempatkan dalam kelas yang tak kan saya lupa sampai bila-bila. Mai, onah, zihan, fareeza, fara, iza, juli, izan, izan (mmg ada 2 izan), tengku,noni, ros, lin, rinnie, jess, ijah, zek, ana, hanita, vaish, ramai lagilah. (Onah, aku ingat, ko suka panggil aku md don kan, mentang2lah nama ayah aku unik, tp aku bangga! hehe)

Kami suka usik cikgu Bahasa Malaysia - En. Rohizan yang sporting. Cikgu, ada teka teki tak? hehe...Saya takkan lupa , kami menang choral speaking. Meriah betul rasanya. Lepas tu, masa buat projek Geografi, saya takkan lupa, Mrs Lim betul-betul bawa senduk kayu, bagi memastikan kami tidak bergurau senda di tepi jalan! Mrs Lim comel...Kelas kami memang terkenal dengan kontrovesi! Ada macam-macam perangan, yang suka datang lambat, yang suka bukak kasut, yang suka tidur, yang baik dan rajin....(tak nak point siapa orgnya, nnti ada plak yg marah kt saya, hehe).

Cikgu kesayangan, tak de, sebab semua saya sayang..(baru sedar bila dah habis sekolah! hehe). Saya takkan lupa, Puan Azizah, Pn Latifah, En KZ, Pn Aizab, Miss Lee, dan cikgu-cikgu lain yg tak leh nak recall namanya...
Rindunya nak melangkah masuk pagar nih .....
Tingkata 4-5

Biasalah, bila tingkatan empat, kita panggil honeymoon years. Memang honeymoon saya masa tu. Saya tak suka matematik masa tingkatan 4, sebab tak berapa nak faham apa cikgu tu ajar. Homework dia, memang perkara terakhir dalam hidup yang saya buat. Bila tingkatan 5, saya mula sedar, (hish nak abis sekolah dah ni. Mak bapak hantar belajar jauh-jauh, buat suka hati pulak.) Saya mula sibuk belajar, dan akhirnya SPM saya berjaya.

Group saya dr tingk. 1 masih kekal, onah, zihan, fareeza, juli, rinnie, jessica, fara, iza, tengku, ijah. Walau pun dah tak sama kelas, kami masih ada duduk di satu meja di kantin! Dalam kelas pulak, saya tambah lah geng baru. Su, bibik, nama, hani, eliza, hui moon, dan kawan dr kelas lain, nurul, nadia, suhana, dan lain-lainlah.

Cikgu Nora Anita yang cantik, Mrs Dorai yang baik, Puan Norlela yang comel,  Puan Azizah yang lemah lembut, ramailah cikgu yang baik-baik...

Kokurikulum..

Memang dari kecil saya minat seni. Kalau boring, saya melukis, sekarang dah jarang, sibuk dengan anak. Saya masuk Kelab Seni Foto, sebab guru penasihat ialah guru seni kesayangan saya, Puan Rosiha, nama pun dekat sama! Dan saya....Presiden Kelab Seni Foto....Masuk pertandingan fotografi, dapat saguhati, sebab, tak ada kamera yang canggih ! huhu....Masuk Persatuan Puteri Islam, tak ingat jawatan apa.

Lepas tu, 2 tahun kot, jadi solo nasyid sekolah, dan pernah menang peringkat zon kalau tak silap, hehehe...

Cita-cita....

Masa sekolah rendah, cita-cita nak jadi doktor. Bila naik tingkatan empat, tengok buku rujukan medic student, cancel plak, sebab saya tak serajin itu! Sekarang, saya bisnes woman! hehe lain kan.....

Artis

Zaman sekolah, saya minat sangant dengan Boyzone, Backstreet Boys, lepas tu, N SYNC, lepas tu David Beckham. Kalau artis Malaysia, saya minat sangat Hans Isaac. Kawan-kawan yg tahu, memang akan pas kat saya apa saja yang diorang ada pasal hans isaac nih. Heheh, kelakar la pulak.

Perkara tak boleh lupa

Paling tak boleh lupa, masa ambil result SPM, guru kelas saya cakap, 


"Rashidah, awak dapat 6 A ye, diorang tadi tak panggil pun nama awak naik pentas. 


Dengan perasaan hati yang kecil, saya jawab,


Cikgu, diorang panggil saya cikgu, saya berdiri kat pentas tadi, cikgu tak perasan ke....) Huhuhu......

Kalau dapat kembali, tentulah saya nak buat lebih baik, dan lebih menyayangi cikgu-cikgu yang sangat berjasa kepada saya.

*Kalau anda semua tak enjoy dengan cerita saya, minta maaf la yer.... saja saya suka, kalau boleh panjang lagi nak cerita, tapi tak larat nak taip!

3 jiwa yang tenang:

  1. salam perkenalan..saya rozuan..jom singgah blog saya..

    ReplyDelete
  2. lulu : nakal ngan family je lah... luar lngkungan x boleh....tq 4 d wish...

    rozuan : salam perkenalan juga, insya ALLAH sekejap lagi sy singgah

    ReplyDelete

Apa kata anda....